Kooperatív / Kompetitív

Ebben a témazáró “csatában” tényleg minden pont számít! Azon felül, hogy ki-ki milyen érdemjegyet szerez, az sem mindegy, hogy ki éri el a legtöbb pontot, hiszen ő lesz a kínai Nagy fal következő főtábornoka! A kevésbé szorgalmas diákoknak is van miért igyekezniük: egyrészt, ha nem érik el a maximális pontmennyiség 33%-át, akkor helyőrségük súlyosan megsérül a harcokban, másrészt minden általuk eltalált helyes válasz beleszámít az összpontmennyiségbe, amely eldönti, sikerült-e visszaverni a barbárokat, vagy be tudtak törni Kínába. A legnehezebb extra kérdésre helyesen felelők maguknak és az egész osztálynak is előnyt nyernek: ők a csatákban megtestesítik az “erényt” és ezzel kivívják a keleti hunok vezérének rokonszenvét!

A versengés és együttmüködés két alapvető emberi funkció. Mindenki vágyik valamennyire arra, hogy kiemelkedjen vagy kitűnjön a tömegből, és arra is, hogy tartozzon valahová, részese legyen valamilyen csoportnak. Éppen ezért azok a játékosítások, amelyek egyszerre dolgoznak kooperatív és kompetitív elemekkel is, sokkal erősebb motivációt biztosítanak az egyoldalúaknál, és többféle diákot megmozgatnak.

photo of people in front of laptops
Photo by Van Tay Media on Pexels.com

A versengés mindenki által ismert formájában a tanuló a tanár által felállított értékelési szempontok között versenyez lényegében önmagával – azaz attól függően, hogy mennyi pontot értünk el a dolgozatban, kapunk jegyet.

A tanórai versengés egy másik, különösen Kelet-Ázsiában hangsúlyos formája a ranglista: ebben a relatív versenyben már nem (csak) az a fontos, hogy milyen érdemjegyet érdemeltem ki, hanem az is, hogy a többiekhez képes hányadik helyen végeztem.

Szintén közismert az egyéni küszöb, amelyet meg kell ugrani ahhoz, hogy valaki tovább mehessen. Ha “görbül” az osztályzat, nem buktunk meg, mehetünk a következő osztályba.

A csoportos küszöb már kevésbé ismert, pedig nagyon fontos kooperatív-kompetitív eszköz. Ha az osztály elér egy bizonyos átlagot vagy összpontszámot, akkor “nyert”, ha nem, “vesztett”.

A tehetségeket azzal is biztathatjuk a nekik való, extra nehéz kihívások megoldására vagy szorgalmi feladatok teljesítésére, ha ezért saját maguknak (versengés) és az egész csoport számára (együttműködés) is valami jutalmat nyerhetnek!

Mindezekért a faktorokért adhatunk kitüntetéseket, extra ötösöket, jutalmakat, dicséretet, stb. – ám gyakran már az is elég, ha az általunk alkalmazott kerettörténetben hatással bírnak.

Hartyándi Mátyás
mentálhigiénés játékpedagógus

Kooperatív / Kompetitív” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.